finfina siffror och en bock

I dagens kulturdel skriver man i SvD på sidan 12 att ”1,025 miljoner” tittare såg Fredrik Skavlans premiärprogram i SvT. Ettusen miljoner, det blir en miljard det. En sjättedel av jordens befolkning skulle alltså ha bänkat sig framför apparaterna för att se denna svensk/norska talkshow. Återstår att se om sändningarna från Obamas installation i Washington möjligen kan slå rekordet. Fast det är klart, blott Sverige svenska siffror har där man med ett komma kan mena något annat än i andra delar av världen.

Det påminner mig om när DN skrev i julas om ”den världsberömda julbocken i Gävle”. Ja, vad ska man annars prata om i Santiago och Shanghai? Mannen på gatan i Bombay är säkert lika bekant med begreppen julbock och Gävle som invånarna på Grönland. Eller i Stavanger, för den delen. Förlåt, men jag tror inte man behöver särskilt åka långt utanför DN:s spridningsområde för att hitta människor som aldrig hört talas om vare sig Gävle eller julbockar.

Reportrar på DN har också varit väldigt aktiva i rapporteringen kring den så kallade Sverigebilden. Jag har verkligen försökt förklara för mina utländska vänner vad det är för någonting. Men ”The Sweden-picture” verkar helt obekant för de flesta.

Då är det ju tur att DN kan rycka ut och tala om att exempelvis Latinamerikaner har fel om Sverige, vilket man gjorde så sent som i höstas. Världen behöver uppfostras, så mycket står klart.

Heja DN och lycka till!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s