lite ditt och datt och gömda

Det svenska bidraget till Academy Awards, Troells film om den kvinnliga fotografen i förra sekelskiftets Sverige, kom inte med bland de bidrag som får konkurrera om en Oscar. Det gör faktiskt ingenting. Faktiskt en skittråkig film. ”Jävligt långt mellan indianöverfallen” som min gamle styvfar (RIP) hade sagt.

Hade ju varit roligare om de skickat något av Ruben Östlund tillexempel. Inget ont om Jan Troell, som gjort många bra filmer – inte minst filmatiseringen av Mobergs Utvandrarepos. Men någon gång är det läge att sluta hylla gamla idoler och komma med något nytt.

Är även rätt gäspig över svenska – mer eller mindre självutnämnda – experters råd till Obama om vad han bör och inte bör göra. Hafsiga analyser av formella tal har aldrig lett mänskligheten framåt. Det var, medger jag, kanske lite synd att Obama kom av sig när han svor eden, så svor han den ju också en gång till imorse.

Gömda-debatten tänker jag inte ens försöka ge mig in i. Det enda inlägg jag läst som bidragit till min uppfattning i saken är Elisabeth Hermons. I övrigt ser det ut som pajkastning. Till och med den i övrigt initierade Ester Pollack missar den viktigaste punkten.

Nämligen den att journalisterna känner sig hotade. Nämligen den att hela Gömda-debatten är en konsekvens av att ny teknologi gör att gammelmedierna inte längre sitter på ”sanningen”. Nämligen den att journalistiken befinner sig i kris. Och slåss nu med näbbar och klor för att rädda vad som räddas kan – viktigast av allt, trovärdigheten. En tapper soldat i sammanhanget är Gunilla Kinn.

Och PS angående Gömda-debatten: i början tyckte jag bara att det var synd att folk inte kunde skilja på fiktion och journalistik. Alltså ungefär samma attityd som medieetablissemanget i allmänhet antar. Se t e x Debatt eller Babel, vilka båda – mitt i Public Service-uppdraget- missade att överhuvudtaget nämna Hermon. Som ju är intressant i sammanhanget, eftersom hela trovärdigheten handlar om just att bistå misshandlade kvinnor (något som anförts som försvar för Marklund – det var ju på grund av hennes politiska engagemang som hon tänjde på sanningen. Då blir det ju väldigt konstigt att hon samtidigt raserade en verksamhet som handlade om just det).

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s