the real rough guide to Sweden

Läser ett reportage i magasinet Republik av Urban Hamid som handlar om hur man tar sig till Sverige som papperslös flykting. Han har följt flyktingssmugglarnas väg från Irak via Damaskus, Turkiet, Grekland och Italien till Sverige. Ungefär hundratusen spänn kostar resan och den är inte bekväm. På vägen lurar faror av alla slag – du kan inte vara säker på att komma fram överhuvudtaget, varsomhelst kan du bli haffad eller till och med dödad – och lätt packning gäller.

När du kommer fram till Sverige, väntar förhör. ”Berätta inte sanningen om din resa. Du blir då sorterad som Dublinärende och förlorar din chans till asyl i Sverige. Du kan bedömas som rymningsbenägen och placerad i förvar. /…/ Du är hänvisad till svartjobb, till exempel som nattstädare på restaurang. Om du klagar på att skurmedlet ger dig utslag på händerna, kan ägaren anmäla dig till polisen som hämtar dig”.

Urban Hamid borde ligga bra till för Stora Journalistpriset. Han har iallafall min röst.

I samma nummer skriver Rasmus Malm en intressant artikel om klimatflyktingar, på plats i Bangladesh. Dessutom visar han ett antal Bangladesher bilder på Elisabeth Höglund, som hävdar att klimatkrisen inte finns, och frågar ”vem är den här kvinnan”? ”Hon är gift med presidenten” var det flera som trodde. En ung Bangladesher tyckte att hon är outsägligt vacker och förmodligen från Korea.

Rolig, allvarlig, relevant och aktuell. Läs Republik! Det bästa magasinet i svensk press just nu?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s