ps apropå

….litteratur så sa Bernardo Carvalho när han var här i höstas att han var så trött på att svarta författare måste skriva om hur det är att vara svart, homosexuella författares böcker antas handla om hur det är att vara gay, invandrare och medlemmar av etniska minoriteter förväntas skriva om hur det är att vara invandrare respektive tillhöra en etniskt minoritet, kvinnor ska skriva om kvinnors villkor o s v.

Han har så rätt. Jag hade tillfälle att prata med honom en liten stund och berättade då att i svenska skolor är det en vanlig uppfattning bland pedagoger att barn inte kan läsa litteratur i skolan om det inte är just en bok som handlar om hur det är att vara barn i en svensk skola i just den ålder som barnet självt befinner sig i.

Vi kom överens om att det rör sig om en missuppfattning om vad litteratur är. Nämligen möjligheten att vara någon annanstans, eller leva sig in i andra miljöer och verkligheter än just de man själv råkar omges av. Och att intressera sig för människor som kanske inte är exakt som man själv!

Var kommer denna idiotförklaring av litteratur och läsare ifrån? Och när började den gälla?

Nä, tacka vet jag Selma.

Annonser

1 kommentar

Filed under 1

One response to “ps apropå

  1. Kristina

    Du är klok du! Jag kan inte med ord beskriva hur jag skulle AVSKY att läsa en roman som skildrade hur det är att vara kvinna och mellanchef på ett svenskt universitet. Nog av det eländet till vardags – nej, fram för de hisnande fantasierna, de omskakande känslorna och det otyglade språket! Leve läsandets magi! Och fräls oss ifrån navelskådning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s