teknik och ekonomi

Nu när jag hunnit sova på saken är det ett uttalande från gårdagens debatt som hänger sig kvar: Joakim Wohlfeils nostalgiska konstaterande om hur börskursen kunde gå upp med tvåhundra procent för att ”imorgon har vi en hemsida”.

Det finns intressanta samband mellan ekonomiska konjunkturer och teknologiska revolutioner, något som den venezuelanska forskaren Carlotta Perez tar upp i sin bok Technological Revolutions and Financial Capitals. Sociala omvälvningar och kriser dyker inte upp hipp som happ utan hänger ihop med tekniska genombrott. Tidigare exempel ur världshistorien är den industriella revolutionen, ångans och järnvägarnas tidsålder och olje-eran. Dessa överlappar varandra – samtidigt som vi nu är kvar i oljeberoendet, har informationsåldern inletts.

Just nu befinner vi oss – såvitt jag kan begripa – mitt i en ”turning point” – en period som föregås av stora vinster för de som varit först med den nya teknologin och som kan följas av en mer ”sansad” period med lägre men mer regelbunden tillväxt – eller sluta i katastrof, om jag förstått Carlotta rätt.

Läs hennes bok vetja! Eller se (ladda ner) en föreläsning hon höll i Estland här!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s