dawit isaak och bildt

Apropå Carl Bildt, undrar jag om han blir den chef på UD under vars mandat den svenske medborgaren Dawit Isaak avlider i eritreanskt fängelse.

Detta med anledning av att Isaak nu förts till sjukhus.

I åtta har har den svenske medborgaren och journalisten suttit fängslad utan rättegång. Svenska myndigheter har genomgående hävdat att ”tyst diplomati” är bästa sättet att arbeta med frågan.

Lite väl tyst har det varit – och absolut inte effektivt. Så sent som i höstas framgick det att Sverige inte kommer att protestera mot EU:s höjda bistånd till Eritrea, bara för att ta ett exempel.

Undfallenheten har sitt pris. Det största priset får Dawit Isaak och hans familj betala (han har två små barn – eller snarare: de var små när han blev fängslad). Dawit Isaaks situation är en skamfläck för Sverige, för UD och för Carl Bildt. Dör Isaak i fångenskap, kommer den fläcken inte gå att få bort.

PS Kan finnas fler skamfläckar på Bildt, som har starka kopplingar till Lundin Oil, ett företag med verksamhet bland annat Eritreas grannland Etiopien. Lundin Oil har också varit aktiva i Sudan, ett annat av Eritreas grannländer. Maj Wechselmann lovade i dagens SvD (papperstidningen) att granska Lundin Oil i sin nästa film. Passar ju bra nu, när hon fått statlig konstnärslön! DS

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s