medelålders män med anspråk

”Vi ska sätta dem på Djävulsön och jag är en jävligt elak fångvaktare”.

Ungefär så uttryckte sig en f d popstjärna i en tråd på FB tidigare idag. Han syftade på Piraterna med den nu aktuella brottsförhandlingen vid Stockholms Tingsrätt i åtanke. Fler medelålders män instämde. Jag ska inte återge med vilka ord, men de var inte vackra. Rent sakligt (man fick inom parentes vaska duktigt för att hitta sakliga argument) var det varianter på temat ”jävla skitungar som inte betalar för min musik”. Flera inlägg innehöll hot.

De var upprörda. De hade förlorat miljoner. Folk de kände hade förlorat miljoner. Utlandet skrattade åt Sverige.

Ingen av dessa herrar torde vara bekant för allmänheten, utom möjligen en, han med Djävulsön. NN och de andra tycktes ha uppfattningen att deras verk hade ett sådant värde att det omfattade minst en vanlig skolbudget. Jag undrar hur många av deras låtar som överhuvudtaget blivit nedladdade. Eller om de någonsin funderat över på vilket sätt deras yrkesval skulle vara en garanti för livslånga miljoninkomster – oavsett teknik.

Ett scenario: Säg att dessa medelålders, för en yngre publik totalt okända, musiker skulle ha rätt. Anta att vi förbjuder fildelning, och inte bara det – vi låser in alla ”ungdjävlar” på Djävulsön. På vilket sätt skulle då den f d popstjärnans intäkter öka? Men det kanske var det som var grejen: en ny karriärmöjlighet – den som elak fångvaktare – öppnar sig här?

Själv köpte jag inte hans skivor ens på tiden det begav sig. Gick inte på gruppens konserter heller. Och jag har svårt att föreställa mig att det var någon jättepublik som gjorde det, faktiskt. Å andra sidan var det inte någon musikalisk jättekonkurrens på 80-talet om man jämför med nu. Folk var mer lättroade på den tiden och hade inte så sofistikerad musiksmak. Idag tror jag faktiskt det finns många källarband som är väl så bra. Kvaliteten och utbudet på musikscenen idag är klart högre.

Men visst, lås in ungarna bara. Och se sen hur miljoninkomsterna flödar in? Vi kanske inte är medvetna om det, men utan f d popstjärnors geniala skapande, står landet – och hela världen – still?

Frid på jorden. Mat och hyra till alla. Vad därutöver är till dem som förtjänar det!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s