gubbar i tiden

Det verkar som om Mickey Rourke var den mest hyllade aktören på gårdagens Oscarsgala. Inte bara fick han priser, han blev dessutom prisad av andra pristagare (exempelvis Sean Penn, en oldtimer även han ) som inte nog kunde uttrycka hur härligt det var att ”the champ is back in the ring”.

Gubbar ligger i tiden just nu. Här prisas en annan gubbe, Edward Blom, som kan ses i en TV-serie på kanal 8 för den som är försedd med kabelutbud. Och Jan Öyvind Swahn – som jag inte sett till sedan barndomen – tycks uppleva en renässans. Han var Vinterpratare i radion nyligen och medverkande i SvT-serien 123 saker varje svensk bör veta. Här talar han ut i morgonsoffan tillsammans med Lasse Åberg, vår käre Trazan och Stig Helmer – och ännu en gubbe i tiden.

Vad betyder det här? Varför är det så intressant med gubbar just nu? Om man får tro retoriken på Academy Awards handlar det om ett slags underdog-perspektiv. Att komma tillbaka och göra succé, trots att man ses som en föredetting av många (eller av en hel bransch, i synnerhet innan comebacken…). Att trots ålderskrämpor, drogmissbruk och misslyckade relationer i bagaget lyckas ta sig till där man en gång var. Att komma igen, mot alla odds. Det vilar något romantiskt över det hela.

Jag tror att den här gubbromantiken inger en slags trygghetskänsla såhär i kristider. Ge inte upp, även om det ser mörkt ut!! Det är aldrig försent att börja om !!! Imorgon är första dagen på resten av ditt liv!!!! o s v (här får den som vill gärna fylla i fler floskler). Och inte kan vi vara sådär riktigt illa ute, nu när Jan Öyvind blinkar så blitt bakom de dubbelglasade glasögonen, precis som förr. Om han kunnat överleva, kan vi det också. Det inger en känsla av kontinuitet och av att allting inte alls handlar om yta och ungdom som vi trodde, utan att Verkliga Värden – såsiom bildning och kultur (Swahn) och rätt inställning till motgångar (Rourke) – är viktigare saker.

Krass som jag är kan jag inte låta bli tankeexperimentet ”the Wrestless” eller Brottarinnan. En före detta jättesnygg kvinnlig filmstjärna som kommer igen. Ett drogmissbrukande, giktbrutet vrak som förstört sitt utseende och sitt liv, varit jättetaskig förälder, har kraschade relationer, men ändå, på ren vilja – och kanske lite tur? – gör succécomeback. Och trots att hon ser ut som f-n blir älskad. Förbehållslöst. Av en hel bransch!!

Det vore en film jag skulle vilja se. Om den nu någonsin går upp på biograferna.

Annonser

1 kommentar

Under 1, allmänt, radio, tv

Ett svar till “gubbar i tiden

  1. Jag är faktiskt 45 år yngre än Jan-Öijvind! Fast han är en idol, så det känns rätt bra att klumpas ihop i gubbfacket i alla fall.
    Och jag tror ditt resonemang stämmer. Jag arbetar med näringslivshistoria och ser hur företag som har svårigheter alltid får större behov av att använda sin historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s