vems lilla brorsa ser dig?

dont-worry

Med anledning av att Ipred nu gått igenom Riksdagen, publicerar jag här denna lilla bild. Det är ju inget problem att vi kan avlyssnas, för myndigheterna är snälla och vill bara sätta åt dem som är dumma och stjäl musik och filmer. På motsvarande sätt är det inte heller något problem med FRA-lagen, eftersom militären bara vill åt elaka terrorister och inte alls bryr sig om hederliga svenskar med rent mjöl i påsen. Dessutom är ju folk narcissister som iallafall berättar allt om sig själva på Facebook och i bloggar. Så det är inte storebror vi ska vara oroliga för, utan lillebror!

Ungefär så kan vanliga argument sammanfattas. De har det gemensamt att de är cirkelargument. Den som ifrågasätter myndigheters rätt att avlyssna oss – trots att vi sedan 1969 har förbud mot åsiktsregistrering i Sverige – är själv fildelare och tjuv alternativt terrorist som vill äventyra rikets säkerhet.

Så det är väl ingen idé att jag säger något mer.

Men vems brorsa du än är, var snäll och håll i minnet att det inte är samma sak att jag använder mig av yttrandefriheten, tillexempel genom att blogga, och att avlyssna mig utan mitt medgivande! Glöm inte heller att även informationsfrihet är inskriven i grundlagen – alltså den medborgerliga rätten att ta del av och sprida information.

När tryckpressen började tas i bruk i större omfattning under 1700-talet, blev myndigheterna oroade och en statlig censor inrättades, som skulle granska vad som skrevs innan tryck. Censorn kom i praktiken att fungera ungefär som en korrekturavdelning.

De nya lagar som nu tillkommer (FRA-lagen, Ipred, ACTA…) innebär att meddelarskyddet i praktiken upphävs och att informations- och yttrandefriheten begränsas.

Brott mot grundlagen kan inte uteslutas. Att FRA-lagens konstruktion dessutom är illa genomtänkt, visar samfälld kritik från bland andra Stockholms Universitet, Säpo och Justitiekanslern.

Vad Ipred innebär för informationsfriheten, den personliga integriteten, rättssamhället och näringsfriheten verkar inte utrett i pressen, vad jag kan se. Det har varit tyst sedan lagen antogs häromdagen, men innan dess skrevs en del.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s