spännande utfrågning i socialutskottet

Här ovan syns en av de klatchigaste rubrikerna någonsin. Men det var faktiskt en rafflande utfrågning SvT 24 bjöd på direkt från Riksdagen. Avmonopoliseringen av Apoteket och den därtill hörande omregleringen av läkemedelsföräljningen i Sverige är en mycket komplicerad fråga. Och det handlar om mycket pengar.

Många politiska vändor och många utredningar har det blivit sedan Apoteket fick monopol 1970. Förmodligen är läkemedelsförsäljning den mest utredda verksamheten i Sverige näst skolan. Den senaste i raden av apoteksutredningar, Lars Rejes, blev klar för ett år sedan. Då anordnade Socialutskottet en liknande hearing.

Nu ligger regeringens proposition färdig och det var anledningen till dagens utfrågning. Till de mer ögonbrynshöjande inslagen hör att det enligt regeringens förslag inte ställs några krav på apotekarkompetens för att driva apotek i Sverige framöver. Det innebär att Sverige kommer att ha de lägsta kompetenskraven i Europa för att driva apotek.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den första juli i år, trots att flera frågetecken fortfarande finns, inte minst beträffande parallelimport av läkemedel och så kallade generiska läkemedel.

När det gäller den omtvistade prismodellen, framhåller regeringen särskilt att marginalerna i Sverige inte bör vara lägre än i andra europeiska länder. Eftersom Apoteket idag har en genomsnittlig marginal på 17 procent medan den ligger på runt det dubbla i andra europeiska länder, blir det knepigt att få ekvationen att gå ihop med de lägre kostnader man hoppas att avregleringen av Apoteksmonopolet ska leda till. Idag har Sverige bland de lägsta läkemedelskostnaderna per capita. Det säger sig regeringen vilja fortsätta att verka för. Men hur det ska gå till, verkar inte riktigt klart.

En annan förbryllande detalj är att man föreslår TLV som tillsynsmyndighet och inte Läkemedelsverket, vilket flera remissinstanser föreslagit. Varför? Det fick vi inte riktigt svar på, och inte heller hur tillsynen är tänkt att fungera för att osunda relationer mellan läkemedelsföretag och framtida apotek ska kunna undvikas.

Norge framhölls som exempel i positiv bemärkelse. Men vad som inte sas var att i Norge har läkemedelskostnaderna ökat och utvecklingen gynnat de två stora internationella kedjorna Boots och Celesio, snarare än små privata aktörer.

En av idéerna med omregleringen är att enskilda farmacevter äntligen ska få chansen att själva driva apotek. Efter drygt tre decennier av en arbetsgivare att välja på, är det såklart en välkommen möjlighet för denna yrkesgrupp. Men de tvåhundra apotek som enskilda farmacevter skulle få driva, har nu fått staten som delägare utan att ha bett om det.

Och Apoteket AB kommer att vara en fortsatt stark aktör i distributionsledet.

Som någon sa: Läkemedelsförsäljning är inte vilken försäljning som helst!

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under tv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s