framtidens fåraherdar

Det finns ekonomer och det finns modeller för hur dessa tänker kring ekonomiska flöden och samhällsutveckling. Vilket väl inte kunnat undgå någon, med tanke på det avsevärda utrymme dessa framtidsprognosernas spåmän och -kvinnor ges.

Det finns också kristallkulor som bekant och inom vetenskapens domäner har ekonomi inte riktigt samma status som exempelvis fysik eller kemi.

Detta motiveras främst av att ekonomer historiskt sett varit ganska dåliga på att förutse de förlopp de säger sig ha vetenskapliga modeller för att förutse.

Alltså är det inte vetenskap i ordets egentliga mening, utan ett slags tyckande utifrån matematiska modeller. Så säger iallafall belackarna, medan ekonomerna tappert försvarar sig. Inte för inte är ekonomipriset inget riktigt Nobelpris. Men den ekonomiska forskningen har gått framåt sedan Nobels dagar, hävdar gärna ekonomerna.

Vare därmed hur det vill. Det finns många duktiga ekonomer. Men hur tänker de egentligen? Kan man med hjälp av ekonomiska modeller förutse samhällsutvecklingen? Nu när samhället befinner sig i ett skede av omvandling, blir frågan kritisk.

Senast en stor samhällsomvandling skedde – omvandlingen från bondesamhälle (på de flesta ställen i Europa feodala samhällen) till ett industrisamhälle, var ekonomerna på G.

Under Spinning-Jenny-epoken, då stora folkmassor flyttade in till städerna för att arbeta i de mekaniserade textilfabrikerna, kliade sig ekonomer i huvudet. Vilket var framtidsyrket?

Fabrikerna behövde råvaror. Råvaran vid den här tidpunkten var ull. Alltså kom ekonomerna fram till att framtidsyrket framför andra var fåraherde!

Vi kan skratta åt det idag, men då måste det ha framstått som en helt logisk slutsats. Bara det att man glömde ta med vissa faktorer i kalkylen, såsom de växande kommunikationerna, kolonialiseringen av Indien (bomull) och annat som då framstod som mindre relevant.

På samma sätt är det nu. De kalkyler och prognoser som görs för framtidens arbetsmarknad bygger på kända faktorer. Den totala omvälvning som samhället genomgår ryms inte i ekonomernas modeller, såvitt jag kunnat se. Hittills har allt jag sett i genren byggt på principen om framtidens fåraherdar.

Det vill säga – den vagt formulerade informations/IT/kommunikationssektorn förväntas skapa arbetstillfällen i symbios med finanssektorn. Arbetstillfällen som i prognoserna formellt ser likadana ut som exempelvis ett jobb i industrisektorn.

Men vi kommer inte att jobba som fåraherdar! Vi kommer att
göra något helt annat. Som kanske inte ens kallas arbetstillfälle med dagens definition av begreppet.

Här krävs nya affärsmodeller, otänkbara inom ramen för rådande idiom, och dessa skapas (tror jag) på helt andra ställen än de självutnämnda prognosmakarna tänkt sig.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s