dilsa och krokoankan

”Yttrandefriheten lägger sig platt för religionen” skrev Dilsa Demirbag Steen några dagar senare i Expressen apropå Nobelinvigningen. Tyvärr har hon rätt, och detta är ju inte enda exemplet. Jag vill minnas att en utställning på Folkens museum i Göteborg togs ner för ett par år sedan efter påtryckningar från muslimskt håll.

Man skulle ju hoppats att skandalen på Nobelmuséet var ett isolerat fenomen. Så är det dessvärre inte alls, tvärtom pågår en internationell kampanj för att flytta fram religionens ståndpunkter på vetenskapens bekostnad. Den har pågått i flera år, inte minst i USA, vilket väl är känt för de flesta.

Richard Dawkins har uppmärksammat boken Atlas of Creation av Harun Yahyra som distribuerats gratis i Turkiet i tiotusental exemplar Ingen vet varifrån pengarna kommer och boken är tänkt att användas i skolundervisningen. I motsats till kristna fundamentalister erkänns här fossils ålder, men däremot hävdas att ingenting hänt med dem under miljontals år. Alltså att moderna arter är desamma som fossila arter.

Av diskussionen efteråt framgår att även amerikanska kreationister hävdar att man tar en modern art och en annan, tillexempel en anka och en krokodil och säger: om evolutionen ägt rum, måste det finnas en krokoanka!

Krokoankan kan alltså sägas förena muslimska fundamentalister i EU-kandidatlandet Turkiet med konservativa kristna dito i USA. Så vi kan väl alla lyckönska oss själva till att evolutionen frambringat en så fantasirik varelse som människan! Eller?

Annonser

1 kommentar

Filed under 1

One response to “dilsa och krokoankan

  1. intefanny

    Jag har väldigt svårt att förstår det där kreationstargumentet, hur många gånger jag än läserom det. Måhända är deras logik så logisk att min (uppenbarligen)underutvecklade hjärna inte kan förstå den?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s