Nobelmuséet i skamvrån

Förra söndagen ägde en skandal rum i Stockholm. Då skedde nämligen invigningen av Nobelmuséets utställning om yttrandefrihet, där en imam fått granska den film som visades och censura den.

Filmen, Theo van Goghs Submission, visades alltså i stympat och censurerat skick för publiken utan att det nämndes att man låtit imamen Abd al Haqq Kielan granska den i förväg och godkänna vilka delar som kunde få visas och inte.

”Yttrandefriheten skall vi försvara till sista blodsdroppen. Men för att man skall kunna upprätthålla den så krävs det ju också att människor hanterar yttrandefriheten på ett sansat sätt” förklarar Nobelmuseets utställningschef Olov Amelin för Sydsvenskan.

Nobelmuseet, som onekligen förknippas med ett av världens största vetenskapspris (det största, rentav) känner sig alltså numera manat att låta sina utställningar granskas av religiösa auktoriteter. Inte nog med det, utan dessutom i samband med en utställning om just yttrandefrihet!

Därför kommer jag fortsättningsvis att kräva att jag få läsa igenom alla Abd al Haqq Kielans predikningar i förväg. Jag kommer att stryka sådant jag inte gillar, finner upprörande eller som strider mot mina ideal. Det får han och församlingen finna sig i, eftersom yttrandefriheten måste hanteras på ett sansat sätt.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s