idiocracy, videocracy, mediocracy, autocracy

Idiocracy är en rätt kul film från 2006 i regi av Mike Judge. Den handlar om hur en medelmåttigt begåvad bibliotekarie hamnar femhundra år in i framtiden genom ett militärt experiment. I framtiden är folk helt debila, enligt denna dystopi. Folk är så korkade att de inte fattar att man ska vattna grödor med vatten och inte med Gatorade. De är så hjärntvättade av hundratals år av reklambudskap att de menar att Gatorade ”has what crops crave”. Vår hjälte har ett elände med att övertyga dem, och det är inte förrän han inbillar dem att han kan TALA MED VÄXTERNA som de tycker att det kan vara värt ett försök att vattna. I övrigt är våld och sex det enda de bryr sig om där de drar runt i förfallna miljöer fyllda av skräp. En framtidsvision så god som någon i bemärkelsen trovärdig.

Jag kan inte låta bli att undra om inte Erik Gandini blev inspirerad till titeln på sin Italiendokumentär Videocracy efter att ha sett den. Själv såg jag Videocracy först idag, på TV 4. Som vanligt sist med det senaste (jag, alltså).

På Facebook förekom en tråd för ett par dagar sen om titeln Videocracy, som många misstolkat som Videocrazy. Andra såg en alliteration på democracy. Själv satsar jag mitt lördagsgodis på autocracy och mediocracy efter innehållet (debil despot som sitter kvar vid makten) och idiocracy (alliterationsmönstret) efter Mike Judge. F-n vet. Är det någon som känner Gandini och kan fråga?

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under tv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s