gud bevare mohammed VI – och de korta nutidsmänniskorna

Tidigare i veckan kom jag hem från Marrakesch. Där hade enligt uppgift några hundratal personer demonstrerat den 20-21:a februari, längs Avenue Mohammed V. Några dagar senare kunde jag själv se de krossade fönsterrutorna och notera att träden i allén och på det lilla torget mittemot postkontoret och McDonald´s klätts in i rödgröna marockanska flaggor. Över en av gågatorna hängde en banderoll där det stod ”Gud bevare Konungen” på arabiska.

Senare fick jag veta att polisen inte ingripit då demonstranterna ropat antiamerikanska slagord och gått till angrepp mot bankkontor och hamburgerimperiets lokala servering. Men att de hade filmats av civilklädda spanare och några dagar efter demonstrationerna hade 70 personer gripits och blivit dömda till tio års fängelse. Även en del poliser hade fått fängelse för sin underlåtenhet. Jag föreställer mig att rättegångarna måste ha varit ganska summariska eftersom de blev avklarade så snabbt. Och tio år i marrockanskt fängelse låter inte som någon lek, direkt.

Den allmänna inställningen verkade annars vara att de som demonstrerat varit ligister och upprorsmakare. Det var iallafall vad de flesta jag talade med sa – å andra sidan vet jag ju inte om de sa så för att de måste. Likaså verkade Mohammed VI, den sedan 1999 regerande kungen, vara omåttligt populär. Reforminriktad och demokratisk, sa folk. Hans porträtt fanns överallt – i hotellets reception, på växlingskontoret, på posten, ja till och med uppe i de berbiska bergsbyar vi besökte. Samma dag vi åkte hem förbereddes festligheter, då Mohammeds dotter prinsessan Khadidja skulle fylla år. Vår taxichaufför hade döpt sin egen dotter efter kungens – och inte efter profetens hustru (som ju också hette Khadidja).

Det påstås för övrigt att kung Mohammed VI är ättling i rakt nedstigande led till självaste Profeten. Jag kände mig lättad över att höra att vår taxichaufför betvivlade den saken. För det har gått för lång tid sedan Profetens levnad för att kunna säga säkert vem som är ättling till honom och inte, påpekade Abdul. Det kunde jag ju bara hålla med om.

Å andra sidan var han övertygad om att folk var längre förr i världen. ”Adam var ju nio meter lång” konstaterade Abdul och ville samtidigt förhöra sig om huruvida jag kände till geologins utveckling – först var som bekant allt hav. ”Nuförtiden är folk inte alls lika långa” suckade han, då han begrundade den kraftigt förkortade genomsnittslängden som ett resultat av syndafallet och mänsklighetens fördärv. ”Tror du verkligen på det?” undrade jag. ”Det finns inga som helst belägg, ingenstans har man hittat några nio meter långa mänskliga kvarlämningar”.” Kanske det” sa Abdul, ”men du vet att de hade ju inte samma metersystem på den tiden. Det här var gamla forntida meter.”

Jag såg att han tvivlade på sina egna ord men då tillade han ”jag måste tro på vad profeten säger”. När jag berättade att i Sverige är vi längre nu än vi var för hundra år sedan, skakade han betänksamt på huvudet.

Annonser

2 kommentarer

Under allmänt

2 svar till “gud bevare mohammed VI – och de korta nutidsmänniskorna

  1. Kristina

    Hahaha! Du är fantastiskt välformulerad! Jag tänker länka till den här på twitter – okej?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s