adjö till det gamla, hej till det nya

Förutom de feta små knopparna till vintergäck och en och annan snödroppe som kämpar sig fram i någon lucka i det smutsiga snötäcket, kan våren anas på flera sätt. Tillexempel kan jag märka en lätt oro i luften. Det är dags för förändring. En pirrande, rastlös känsla. Nu kan säkert händelserna i omvärlden – Japan, Libyen, Bahrain och vad kommer de isländska vulkanerna hitta på härnäst nu när tektoniska plattorna uppenbarligen är i kritiskt läge? – hjälpa till lite.

Jojomän. Stora saker är i görningen. Ny ekonomisk världsordning, säger vissa – de finansiella systemen kommer att förändras nu när Japan som äger triljoners triljoner i amerikanska statsobligationer behöver pengarna själva. Petrodollarn får stryk, USA trycker upp mer pengar och drabbas av hyperinflation.

Skuldsättningen är överhuvudtaget ett problem i flera västländer, som till skillnad från Japan är skyldiga pengar utomlands.

Här hemma är socialförsäkringssystemets nedmontering en källa till bekymmer och tragedier. Aldrig har kyrkorna haft så många nödställda som bett om hjälp, och landets diakoner har enat sig kring ett upprop till regeringen.

Några förbereder sig på världens undergång redan i december nästa år. Andra ser belastningen på jordens resurser som något som närmar sig kritiska nivåer. En global livsmedelskris står för dörren, spekulanter på börsen driver upp priserna, stater hamstrar lager av ris och andra baslivsmedel och stora aktörer gör det omöjligt för små odlare att försörja sig på vad de odlar. Den biologiska mångfalden slås ut av genetiskt formgivna grödor, som sprider sig i naturen (hörde jag rätt när Vetenskapsradion pratade om flera sorters genmanipulerade raps i den tyska floran?)

Kärnkraften – som så sent som för några veckor sedan ansågs miljövänlig och säker – anges nu som ytterligare ett gubbdominerat hot mot vår existens.

Och till sist det mest graverande belägget av alla – gredelint är modefärg (som det utmärkta radioprogrammet Stil rapporterade i sin special om Mae West.) Mae West gillade svart, vitt och lila men bar aldrig grönt och pärlor – det förde otur med sig. Jag begrundar med skräck min gröna vårkappa, men lyckligtvis bär jag inga pärlor. Gredelint, lila eller purpur är en färg som markerar en slutfas, konstaterade en färgexpert i programmet. Som plommonen om hösten. Slutet på en era, eller en epok! Att lila kommer i läppstift till våren är sålunda ännu ett tecken – en ny tid randas! Var redo, som scouterna säger.

Annonser

1 kommentar

Under allmänt, radio, tv

Ett svar till “adjö till det gamla, hej till det nya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s